START

Friday 24 January 2020

Σαν σημερα στις 27 Ιανουαρίου 2003

 

Πρόκειται από τα πιο «δυνατά» χτυπήματα ανεμοστρόβιλων που πέρασαν από την Κύπρο. Έκανε την εμφάνιση του στη Λεμεσό και είχε προκαλέσει δεκάδες ζημιές και τραυματισμούς, αφήνοντας μάλιστα πίσω του και ένα θάνατο.
Ήταν 27 Ιανουαρίου 2003, ημέρα Δευτέρα και λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, όταν τρεις ανεμοστρόβιλοι εμφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού και κατευθύνθηκαν βορειοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλήξουν περιοχές της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, την περιοχή Ομονοίας, καθώς και προάστια της.
Οι αρμόδιες αρχές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επαρχιακή Διοίκηση και Πολιτική Άμυνα τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης της Επαρχιακής Διοίκησης.
Δεκάδες τραυματισμένοι και εκτοπισμένοι σε «πρόχειρα» καταλύματα
Από το πέρασμά τους, 29 άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης  για  πρώτες βοήθειες και άλλοι επτά παρέμειναν για νοσηλεία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
Μάλιστα, πολλοί ήταν και οι κάτοικοι της περιοχής,  που έμειναν άστεγοι, λόγω πολύ μεγάλων ζημιών στις οικίες τους, κρίνοντας αναγκαία την προσωρινή διαμονή τους σε πρόχειρα καταλύματα που τους παραχωρήθηκαν .
Τραγική η απώλεια ενός οικογενειάρχη
Από την τεράστια καταστροφή της εποχής, τραγικός ήταν και ο θάνατος ενός άνδρα, πατέρα τριών παιδιών,  οικοδόμος στο επάγγελμα, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν μετά το τέλος της καταιγίδας ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού του για να επιδιορθώσει μερικές από τις ζημιές που είχαν προκληθεί από τον ανεμοστρόβιλο.
Αμέτρητες οι ζημιές…
Πέραν των τραυματισμών, δεκάδες και πολυέξοδες ήταν οι ζημιές που υπέστησαν καταστήματα, σπίτια και οχήματα.
Αρκετά καινούργια αυτοκίνητα  υπέστησαν ζημιές, τα οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο λιμάνι της Λεμεσού αφού λίγες ημέρες προηγουμένως είχε γίνει η εισαγωγή τους στην Κύπρο.
Δένδρα ανεκόπησαν με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι γραμμές της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της Αρχής Ηλεκτρισμού.
Χαρακτηριστική ήταν και η επίσκεψη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος βρέθηκε στις  πληγείσες περιοχές εκφράζοντας προς τους κατοίκους των περιοχών, τη στήριξη της κυβέρνησης.
Το φταίξιμο στις Βρετανικές Βάσεις της πόλης
Οι επόμενες ημέρες που επικράτησαν, χαρακτηρίζονταν από πανικό και επίρριψη ευθυνών προς τις βρετανικές βάσεις της πόλης, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, υπήρξαν οι υποψίες ότι αεροπλάνο των βάσεων βομβάρδισε τον αρχικό ανεμοστρόβιλο με αποτέλεσμα να διασπαστεί σε τρεις.  
Τότε, ο εκπρόσωπος τύπου των βρετανικών βάσεων, Ρομπ Νιντ,  διέψευσε τις κατηγορίες με επίσημες δηλώσεις του προς τον τύπο.

  

 

 

 

 

 

πηγη omegalive.com.cy

No comments:

Post a Comment

24HOURS

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ...

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ... :