START

Friday, 31 January 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δύο άτομα σε καραντίνα στην Κύπρο – Υποψίες για κορωνοϊο

Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων – Σε καραντίνα δύο άτομα

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στην Offsite, Κινέζος, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου – και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα – κρατήθηκε για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 Image result for goodbye uk"

>Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν στο 24hours , πως το Λονδίνο, ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση στη κυπριακή ΑΟΖ καθώς δεν διακυβεύονται βρετανικά συμφέροντα. 

>Η θέση αυτή εξέπληξε τη Λευκωσία, καθώς η πρεσβεία της Βρετανίας στη Λευκωσία είχε διατυπώσει νωρίτερα άλλη θέση ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΕΕ. 

>Γι' αυτό και η Λευκωσία αναμένεται να προβεί σε διάβημα προς το Λονδίνο, εκφράζοντας την απογοήτευση, αλλά και την έκπληξη της για την παραφωνία του υπουργού Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ.

>Οι συζητήσεις για τη στάση των Βρετανών έναντι της πρόθεσης της ΕΟΚ να σταματήσει να εισάγει τουρκοκυπριακά προϊόντα εφόσον δεν έφεραν τις νόμιμες τελωνειακές σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των νεότερων αποχαρακτηρισθέντων αρχείων του Foreign Office από το 1984.

>Αποκάλυψη από τον Φάκελο Κύπρου: «Ζητήσαμε βοήθεια από την Αγγλία και τις ΗΠΑ για να σώσουμε την Κύπρο και μας την αρνήθηκαν»

>Πρόσφερε έτσι την ευκαιρία στον Τούρκο αντιπρόσωπο Σελίμ Σαρπέρ να υποστηρίξει πλήρως τις βρετανικές θέσεις και να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας. Πλήρη ανάμειξη της Τουρκίας στο Κυπριακό επιχείρησε η κυβέρνηση του Αντονι Ίντεν το καλοκαίρι του 1955.

>Αυτα ειναι μερικα απο τα προσφατα

Ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Κύπρο

Image result for κινεζοσ" 

Επί ποδός τέθηκαν οι αρμόδιοι φορείς στο αεροδρόμιο Λάναρκας μετά την άφιξη Κινέζου επιβάτη από την Αίγυπτο, ο οποίος παρουσιάσε υψηλό πυρετό.

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, επιβάτης ο οποίος αφίχθηκε στην Κύπρο από την Αίγυπτο, παρουσίασε υψηλό πυρετό. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άντρα από την Κίνα ο οποίος έφτασε στην Κύπρο πριν από ένα δεκαήμερο και ακολούθως πραγματοποίησε ολιγοήμερο ταξίδι στην Αίγυπτο από όπου και επέστρεψε σήμερα. 
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το έκτακτο πρωτόκολλο, στη βάση του οποίου ο ασθενής μεταφέρθηκε με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και υποβλήθηκε σε εξέταση για την Γρίπη Α. 
Το περιστατικό διερευνάται, με βάση και τις διαδικασίες που καθορίστηκαν, και αν αποκλεισθεί η πιθανότητα να πρόκειται για Γρίπη Α, δείγματα θα σταλούν σε ειδικό εργαστήριο στο εξωτερικό, για αναλύσεις σχετικές με τον νέο κορωνοϊο. 


Πηγη ant1.com.cy

Wednesday, 29 January 2020

Το 2020 Παίρνει F-35 η Ελλάδα

 

Η είδηση για τα εξοπλιστικά, αν και λίγο αναμενόμενη, που βγήκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35, το μοναδικό επιχειρησιακό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σήμερα.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Κ.Μηστοτάκη, ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα πάρει μαχητικό αεροσκάφος πιο προηγμένο από τη Τουρκία και πριν από την Άγκυρα. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθούν δύο ακόμη στοιχεία
1. Η αγορά των Mirage και των F-1 και των 2000 και 2000-5 ήταν διαφοροποίηση από το αμερικανικό οπλοστάσια τις δεκαετίες 70 και 80 και έδωσαν αεροπορική ισχύ έναντι της Τουρκίας
2. Υπάρχει το προηγούμενο των F-18 που η κυβέρνηση Ράλλη είχε συμφωνήσει την αγορά 120 το 1979-80 (μάλιστα δύο είχαν βαφεί με τα ελληνικά χρώματα) και η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την ακύρωσε και προχώρησε στην αγορά 80 F-16, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και με τα Eurofigter όταν υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά δεν αποκτήθηκαν.
τα F-35
To μαχητικό πέμπτη γενιάς είναι το πιο ακριβό σήμερα καθώς το ρωσικό Su-57 αποτιμάται στα 55-60 εκατ δολάρια (αλλά δεν έχει βγει ακόμη σε μαζική παραγωγή) έναντι πάνω από 80 εκατ. ευρώ για το F-35A, ενώ το κόστος ανά ώρα πτήσης ξεπερνά τα 40.000 ευρώ έναντι περίπου 15.000 ευρώ τα F-16 και 20.000 ευρώ για τα Mirage.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι και τα άλλα μαχητικά 4+ και 4++ όπως τα Rafale, Eurofifgter, Su-34, Su-35 έχουν κόστος ανά ώρα πτήσης πολύ πάνω από 20.000 ευρώ.
Επίσης το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει από τη Lockheed Martin να μειώσει και το κόστος αγοράς ανά μονάδα, αλλά κυρίως το κόστος ανά ώρα πτήσεις στα 25.000 δολάρια.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το νέο μαχητικό θα αποκτηθεί μετά το τέλος του εκσυγχρονισμού των 84 F-16 σε F-16V κόστους άνω του ενός δις δολαρίων που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2025. 
Ωστόσο η απόκτηση μία μοίρας σύμφωνα με "διαρροές" από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι για 12 αεροσκάφη, ενώ μια μοίρα έχει 20-25 μαχητικά.
Επισημαίνεται ότι το Μάιο του 2018 οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν τα F-35 για 5 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
η Τουρκία
Η Άγκυρα είχε προγραμματίσει την αγορά 100 F-35 και άλλα 24 για το μίνι αεροπλανοφόρο καθέτου απογειώσεως (δεν είχε συμφωνήσει για τα δεύτερα), ενώ έχει παραλάβει και παραμένουν στις ΗΠΑ, πέντε αεροσκάφη. Ωστόσο η αγορά των S-400 και η στροφή προς τη Ρωσία επέφεραν κυρώσεις εξόδου - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - από το πρόγραμμα μέχρι το Μάρτιο του 2020, ενώ έχει σταματήσει και η εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού στις ΗΠΑ στα νέα αυτά μαχητικά.
Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ από χθες υποδέχτηκαν προπαγανδιστικά την πρόθεση την Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του F-35, με το "πάγιο επιχείρημα" ότι η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35, γεγονός που αποδεικνύει ότι την ενοχλεί η απόκτηση του μαχητικού πέμπτης γενιάς από την Αθήνα.
Αντίστοιχα ενοχλήθηκε και την υποτιθέμενη απόκτηση από την Ελλάδα δύο Fremm με leasing από τη Γαλλία το Μάιο του 2018, ενώ αντίστοιχα ενοχλείται και την πρόθεση απόκτησης αντιτορπιλικού Arleigh Burke με πυραύλους εμβέλειας 600 μιλίων.
χώρες
Οι πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βελγίου, Δανίας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Νότιας Κορέας και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη αποκτήσει F-35, η Πολωνία που αποδεσμεύτηκε μαζί με την Ελλάδα θα αποκτήσει 32, ενώ αν και η Τουρκία δεν τα έχει πάρει τώρα, παραμένει ερωτηματικό για το μέλλον.

πηγη  sofokleousin.gr

GOODBYE UK

Image result for goodbye uk"

Tuesday, 28 January 2020

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Καραϊβική-Προειδοποίηση για τσουνάμι

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην Καραϊβική, μεταξύ της Κούβας και της Τζαμάικας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι στην περιοχή.
Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη θάλασσα, νότια της Κούβας και βορειοδυτικά της Τζαμάικας, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα, έγινε γνωστό από το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), το οποίο αρχικά μιλούσε για έναν σεισμό 7,3 βαθμών.



Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Τζαμάικας, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Έγινε επίσης αισθητή στην Αβάνα και σε επαρχίες της Κούβας.
 
Επιπλέον, ο σεισμός οδήγησε στην εκκένωση κτιρίων στο Μαϊάμι της Φλόριντας, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald, κτίρια σείστηκαν στο κέντρο του Μαϊάμι.
 
Η προειδοποίηση για τσουνάμι κάνει λόγο για κύματα ενός μέτρου και αφορά τις ακτές του Μεξικού, του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, της Τζαμάικας και των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι. 

πηγη sigmalive.com

Όλα έτοιμα

 

Όλα είναι έτοιμα για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Για την πορεία υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυβέρνησης ενημερώθηκε, σε κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία, η επιτροπή Ενέργειας της βουλής.

Για μια ώρα και τριάντα λεπτά, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου, για την πορεία υλοποίησης του ενεργειακού σχεδιασμού και προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος από τη συνεδρία, ο κύριος Λακκοτρύπης απέφυγε για ευνόητους λόγους να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Τα μέλη της επιτροπής, ωστόσο εξέφρασαν ικανοποίηση για την ομαλή συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος παρά τις προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο τεμάχιο Οκτώ.

Οι βουλευτές επιβεβαίωσαν πως το ερευνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, τόσο στο επίπεδο των ερευνητικών και επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων όσο και η διαδικασία για το οικόπεδο δώδεκα της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα είναι έτοιμα για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. 

Τα μέλη της επιτροπής, κάλεσαν εξάλλου, την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει σοβαρά και σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς και της τουρκικής πειρατείας στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεμάχιο οκτώ.

Monday, 27 January 2020

Viral έγινε το ΒΙΝΤΕΟ με την κοπέλα από την Κίνα που τρώει σούπα νυκτερίδας (VIDEO)

  

Ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε το οπτικό υλικό από εστιατόριο στην Κίνα που παρουσιάζει κοπέλα να τρώει σούπα νυχτερίδας.

Ένεκα του κοροναϊού που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και ξεκίνησε από την Κίνα διατυπώνονται πολλές θεωρίες για την προέλευσή του. Κάποιοι επιστήμονες, μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να προέρχεται από νυχτερίδες, τα μοναδικά θηλαστικά που μπορούν να πετούν.
Το VIDEO παρουσιάζει νεαρή από την Κίνα να κρατά νυχτερίδα με ξυλάκια (chopsticks) και να προσπαθεί να την φάει.Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ασία προβλήθηκε ένα άλλο VIDEO από το 2016 που επίσης παρουσιάζει κοπέλα να τρώει νυχτερίδα.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Peoples Daily, η εν λόγω κοπέλα αργότερα απολογήθηκε για την άγνοιά της. Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο ιός από τον οποίο προήλθε ο κοροναϊός είναι πανομοιότυπος με έναν ιό που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες.
Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 56 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000. Πλέον είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 


ΠΗΓΗ tothemaonline.com






Sunday, 26 January 2020

ΠΙΘΗΚΑΝΘΡΩΠΟΣ Ή ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Ή ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)




 Παρακαλω οσα ατομα δεν αντεχουν να βλεπουν 
μη φυσιολογικα φαινομενα της φυσης ,
ας μην το παρακολουθησουν 

ΒΙΝΤΕΟ 1



ΒΙΝΤΕΟ 2



ΒΙΝΤΕΟ 3




Πρησμένα χείλη 
Κοιλιακές τρίχες
Οκτάεδρος 
Ασυνήθιστα φαινομενα  
Μη φυσιολογική ζωη
Μη φυσιολογική αιμομιξια 
Ανώμαλη σπασμωδικο κεφαλι 
Παραξενα της φυσης
Ανωμαλίες Αφρικανικής φυματίωσης.




Ο «πιθηκάνθρωπος» είναι ένα υποθετικό υβρίδιο ανθρώπου με χιμπατζή καθώς η ομοιότητα στο DNA των ανθρώπων με των πιθήκων είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να επιτρέψει συζητήσεις για την δημιουργία που θα «γεφυρώσει» την εξέλιξη του είδους. Το DNA των πιθήκων σε σχέση με αυτό των ανθρώπων είναι όμοιο κατά 95% ενώ το κωδικοποιημένο DNA έχει 99% ομοιότητα ανάμεσα στα δύο είδη.
Αυτή όμως η υπόθεση έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να γίνει πράξη. Στην Σοβιετική Ρωσία την δεκαετία του 1920 ένας Ρώσος επιστήμονας ο Ίλια Ιβάνοβιτς Ιβάνοφ επιχείρησε να δημιουργήσει το εν λόγω υβρίδιο με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο που δεν οδήγησε στην επιτυχία. Ο Ιβάνοφ επιχείρησε να γονιμοποιήσει ωάριο από θηλυκό χιμπατζή με το σπέρμα του. Όμως απέτυχε να δημιουργήσει μία εγκυμοσύνη.
Το 1929, οργάνωσε την αντίστροφη τακτική επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει σπέρμα από ανθρωποειδή σε γυναίκες εθελοντές. Τα πειράματά του όμως καθυστέρησαν εξαιτίας του θανάτου του τελευταίου του ουραγκοτάγκου. Αργότερα όμως ο Ιβάνοφ έπεσε σε δυσμένια και στάλθηκε από την Σοβιετική κυβέρνηση στην περιοχή του Καζακστάν, όπου πέθανε δύο χρόνια μετά.
Αργότερα, το 1977 ο ερευνητής Μάικλ Μπέντφορντ ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο σπέρμα μπορούσε να διαπεράσει το προστατευτικό μέρος των αυγών του γίββωνα, ενός είδους μαϊμούς. Όμως το συμπέρασμά του κατέληξε στο ότι μάλλον δεν μπορεί το ανθρώπινο σπέρμα να εισέλθει στους μηχανισμούς αναπαραγωγής των ανθρωποειδών. Το 2006, έρευνα υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια την σταδιακής εξέλιξης των ειδών ήταν εφικτή η συνέρευση ανθρωποειδών με ανθρώπους με σκοπό την αναπαραγωγή.
Επιστημονικά δεν υπάρχει απόδειξη για την ύπαρξη υβριδίου ανθρωποειδών-ανθρώπων. Στην δεκαετία του 1970 ένας χιμπατζής με ασυνήθιστα ανθρώπινη συμπεριφορά θεωρήθηκε πιθανώς «πιθηκάνθρωπος», όμως έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο απέδειξαν ότι βιολογικά ο Όλιβερ δεν ήταν παρα μία πιο έξυπνη έκδοση ενός χιμπατζή που στο εργαστήριο φαινόταν ως κανονικός χιμπατζής.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει «πιθηκάνθρωπος», όμως με ελπίδες από τις ανακαλύψεις παλαιοντολόγων για την σύνδεση ανθρώπων ανθρωποειδών στα πrώτα στάδια της εξέλιξης και οι ελπίδες του Όλιβερ από την δεκαετία του 1970, οι λάτρεις του μυστηρίου και της επιστήμης ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν το μέχρι στιγμής αδύνατο, όπως συνήθως συμβαίνει στην επιστήμη.

Δεν θα πιστεύετε πόσο καιρό αντέχουν οι γυναίκες χωρίς σεξ...

Δεν θα πιστεύετε πόσο καιρό αντέχουν οι γυναίκες χωρίς σεξ... 

Άντρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές αντοχές σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική επαφή. Η συχνότητα αυτής είναι ένα ένα από αυτά και μεγάλη έρευνα γερμανικού περιοδικού έρχεται να ρίξει λίγο περισσότερο φως στο πόσο καιρό αντέχει μια γυναίκα χωρίς να έχει σεξουαλική επαφή.


Τα αποτελέσματα έρευνας, λοιπόν, που έκανε σε δείγμα 1.000 γυναικών ηλικίας από 29 έως 39 ετών το γερμανικό περιοδικό "Petra" είναι αποκαλυπτικά:
-Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των γυναικών δεν αντέχει στην ιδέα ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τακτικό σεξ. Μπορεί να είναι η πλειοψηφία, αλλά αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα 42% που είναι διατεθειμένες να απέχουν από το σεξ για αρκετό καιρό, αν αυτό νιώθουν ότι είναι καλύτερο για εκείνες.


-Το 33% σχεδόν των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο διάστημα που πέρασε χωρίς να κάνει σεξ ήταν πάνω από 2 χρόνια!
-Το 41% απάντησε ότι η αποχή από το σεξ έχει φτάσει μέχρι και ένα χρόνο
-Το 27% απάντησε ότι έχει μείνει χωρίς σεξουαλική επαφή μέχρι και έξι μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από τρεις μήνες αποχής από το σεξ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει ανήσυχη και ενίοτε εριστική συμπεριφορά, ενώ μετά από περίοδο 6 μηνών εμφανίζει έντονο άγχος.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην σεξουαλική επαφή και δεν έλαβε υπόψιν της την αυτοϊκανοποίηση που μπορεί να μειώσει το στρες από την αποχή σεξουαλικής επαφής.



Alan Walker - Faded You are a shadow to my life (Reworks)

 

VIDEO 


Saturday, 25 January 2020

Naked News Greece 2020

Οι τρομεροι Τουρκοι Χαγκερς




S.O.S. Φρικτό θέαμα σήμερα το πρωι, τα φλαμινγκο πεθαινουν

S.O.S. Φρικτό θέαμα σήμερα το πρωί!!!! Τα φλαμίνγκο πεθαίνουν. 
Γέμισε η Αλική της Λάρνακας νεκρά και μισοπεθαμένα φλαμίγκο.






Για το εν λόγω περιστατικό ενημερώθηκε 
το Κίνημα των Οικολόγων 
καθώς και η Υπηρεσία Θήρας, 
που πρόκειται να μεταβούν στο σημείο 
για διερεύνηση της υπόθεσης.



















Φρικτό θέαμα σήμερα το πρωί!!!! Τα φλαμίνγκο πεθαίνουν. Γέμισε η Αλική της Λάρνακας νεκρά και μισοπεθαμένα φλαμίγκο.

Friday, 24 January 2020

DANCE MONKEY - TONES AND I ( Davina Michelle )

Αεροναυτικές ασκήσεις Κύπρου και Γαλλίας – Προσεχώς το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ


Image result for αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ" 
Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζονται να στείλουν από κοινού η Κύπρος και η Γαλλία. Εν αναμονή της συνέχισης του γεωτρητικού προγράμματος στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, εντός Φεβρουαρίου θα είναι έντονη και η ναυτική παρουσία της Γαλλίας στις θάλασσες της Κύπρου.
 Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, με αφορμή τον κατάπλουν στην περιοχή του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ και του στολίσκου που το συνοδεύει, τα Υπουργεία Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας έχουν προγραμματίσει κοινά αεροναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις στον πυρήνα της κυπριακής ΑΟΖ.
Στις ασκήσεις οι οποίες, όπως μας ειπώθηκε, αποτελούν μια πρώτη δυναμική απάντηση στην παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στο Γαλλοιταλικών συμφερόντων τεμάχιο 8, θα λάβει ενεργά μέρος και το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο μάλιστα θα καταπλεύσει και θα παραμείνει για κάποιες ημέρες στο λιμάνι Λεμεσού.
Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο ΑΝΤ1 πως η παρουσία των Γαλλικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι συνεχής, καθώς τόσο πριν όσο και μετά τις ασκήσεις, τόσο τα σκάφη επιφάνειας, όσο και τα υποβρύχια που βρίσκονται υπό την διοίκηση του Σαρλ Ντε Γκωλ, θα διενεργούν εκ περιτροπής περιπολίες στις κυπριακές θάλασσες.
Την ίδια στιγμή, σε καλό δρόμο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκεται και η διαδικασία λήψης νομικών μέτρων κατά όσων εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, νομικών και φυσικών κυρίως προσώπων.
Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η κατάρτιση της σχετικής λίστας, στη βάση πληροφοριών και εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τις κυπριακές αρχές στις Βρυξέλλες.
Η καλύτερη ωστόσο απάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι η συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου γεώτρηση της Ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο Κρόνος στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο η Αγκυρα περιλαμβάνει στο χάρτη με τις παράνομες διεκδικήσεις της.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να έχουμε σχετική επίσπευση και άλλων προγραμματισμένων για τα τέλη του χρόνου, γεωτρήσεων.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του υπουργείου ενέργειας εκτιμούν πως και η νέα παράνομη γεώτρηση από το Γαβουζ στο οικόπεδο 8 θα καταλήξει σε φιάσκο, καθώς το σημείο που επιλέγηκε τυγχάνει να είναι το πιο «φτωχό» από τα τρία συνολικά που διερευνήθηκαν από τον Ιταλικό κολοσσό στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο.


πηγη ΑΝΤ1 

Πόσο ουδέτερη ήταν η Τουρκία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

 Image result for ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"

Πόσο ουδέτερη ήταν η Τουρκία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ατράνταχτα ντοκουμέντα μέσα από βρετανικά και γερμανικά αρχεία που καταρρίπτουν τον μύθο της ουδετερότητας της γειτονικής χώρας.

Για τη στάση της Τουρκίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει παγιωθεί και στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων η άποψη ότι η γειτονική χώρα κράτησε μία πολιτική ίσων αποστάσεων από τους αντιπάλους, μία πολιτική ουδετερότητας.
Όμως όπως θα δούμε στο σημερινό μας άρθρο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν και η Τουρκία δεν πολέμησε ποτέ οι διπλωμάτες της ανέπτυξαν έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα. Πέτυχαν να διατηρήσουν τη χώρα τους ανέπαφη, ισορρόπησαν σε δύο βάρκες και τελικά η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία ουσιαστικά μετά τη λήξη του.

Ο Frank G. Weber και το βιβλίο του

Το σημαντικότερο βιβλίο που υπάρχει για τη στάση της Τουρκίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γράφτηκε από τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Frank G. Weber. Έχει τον τίτλο ‘’Ο Επιτήδειος Ουδέτερος’’ (στα ελληνικά). Ο αγγλικός του τίτλος είναι ‘’The Evasive Neutral’’ και πρωτοκυκλοφόρησε το 1979 από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1983 από τις εκδόσεις Θετίλη σε μετάφραση της Εύης Νάντσου. Το βιβλίο αυτό στηρίζεται κυρίως σε βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον συγγραφέα να ερευνήσει τα δικά τους αρχεία (αυτό δεν μας προξενεί καμία απολύτως εντύπωση).

Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στην Τουρκία μέχρι τα τέλη περίπου του 1938 κυριαρχούσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της χώρας ως τον θάνατό του (10 Νοεμβρίου 1938). Σημαντικό ρόλο έπαιζε επίσης ο Ισμέτ Ινονού πρωθυπουργός της χώρας ως το 1937 και Πρόεδρός της μετά τον θάνατο του Ατατούρκ.

Στις 7 Μαρτίου 1936 ο γερμανικός στρατός ανακατέλαβε τη Ρηνανία και άρχισε την οχύρωσή της. Όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τεφίκ Ρουστί Αράς στον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία Βίλελμ φον Κέλερ ‘’τώρα πλέον οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν ν’ αρνηθούν τίποτα στους Τούρκους αφού οι ίδιες αυτές Δυνάμεις ανέχονταν τις παραβιάσεις της Συνθήκης (της Λωζάνης) από τον Αδόλφο Χίτλερ’’. Έτσι λίγους μήνες αργότερα, με τη Συνθήκη του Μοντρέ (υπογράφτηκε στις 20 Ιουλίου 1936 και άρχισε να ισχύει στις 5 Νοεμβρίου 1936) ανέκτησαν τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων χωρίς ν’ αναλάβουν καμία υποχρέωση απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία. Η επιτυχία αυτή άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας καθώς βρήκε την ευκαιρία να ‘’πατήσει’’ πόδι και στη Συρία. Το 1938 κατέλαβε την Αλεξανδρέτα, όπου ζούσε μια μικρή τουρκική μειονότητα, τη μετονόμασε σε Χατάγια και το 1939 με ένα δημοψήφισμα-παρωδία την ενσωμάτωσε. Περισσότερα μπορείτε να δείτε γι’ αυτό το θέμα σ’ ένα εξαιρετικό άρθρο του Πέτρου Κράνια στο protothema.grστις 22/2/2018.

Την ίδια χρονική περίοδο η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανταγωνίζονταν για την εύνοια της Τουρκίας. Η Γαλλία υπέγραψε με την Άγκυρα σύμφωνο φιλίας, η Βρετανία της παραχώρησε πίστωση 16 εκατομμυρίων στερλινών και ο Βάλτερ Φουνκ ,Υπουργός Οικονομικών του Ράιχ πήγε αεροπορικώς στην Άγκυρα για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία. Σύμφωνα μ’ αυτή η Γερμανία δάνεισε στην Τουρκία 150 εκατομμύρια μάρκα εξοφλητέα σε είδος σε μία περίοδο 10 ετών. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν ήθελαν τα τουρκικά προϊόντα, ωστόσο το Βερολίνο τους επιχορηγούσε για να τα αγοράζουν και να τα εμπορεύονται. Οι Τούρκοι μονογράφησαν αυτή τη συμφωνία στο Βερολίνο μία εβδομάδα ακριβώς πριν τον θάνατο του Ατατούρκ (Βίλελμ φον Κέλερ, Γερμανός πρεσβευτής στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του 3 Νοεμβρίου 1938, A. A. 1379/207).

Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Όπως αναφέραμε μετά τον θάνατο του Ατατούρκ, πρόεδρος της Τουρκίας αναλαμβάνει ο Ισμέτ Ινονού, ο οποίος αντικαθιστά τον ΥΠ. ΕΞ. Τεφίκ Ρουστί Αράς με τον Σουκρί Σαράτσογλου. Ουσιαστικό αφεντικό στο Υπουργείο ήταν όμως ο Νουμάν Μενεμεντζίογλου ,μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στις 15 Μαρτίου 1939 οι γερμανικές δυνάμεις μπήκαν στην Πράγα. Στις 7 Απριλίου 1939 η Ιταλία, που προκαλούσε ανησυχία στην Τουρκία λόγω της τυχοδιωκτικής της πολιτικής στη Μεσόγειο, κατέλαβε την Αλβανία. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία και δυο μέρες αργότερα η Μ. Βρετανία, η οποία στις 31 Μαρτίου είχε εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Πολωνίας κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησαν την ίδια μέρα η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, στις 6 Σεπτεμβρίου η Νοτιοαφρικανική Ένωση και στις 10 Σεπτεμβρίου ο Καναδάς. Η Σοβιετική Ένωση, η οποία στις 25 Αυγούστου είχε υπογράψει ένα Σύμφωνο μη επιθέσεως με τη Γερμανία, το περιβόητο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ επιτέθηκε κι αυτή στην Πολωνία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Δεκαεπτά μέρες αργότερα οι δύο χώρες υπέγραψαν στη Βαρσοβία μια συμφωνία με βάση την οποία οι δύο χώρες μοιράζονταν μεταξύ τους τα εδάφη της Πολωνίας.
Η Τουρκία βλέποντας τη γερμανική αλλά και τη ρωσική επιθετικότητα, έσπευσε να υπογράψει στις 19 Οκτωβρίου 1939 ένα Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία φοβούμενη μια εκδήλωση του ρωσικού επεκτατισμού προς το μέρος της.
Στις 30 Νοεμβρίου 1939 η ΕΣΣΔ εισέβαλε στη Φιλανδία ενώ λίγους μήνες αργότερα η Γερμανία κατέλαβε τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ενώ τον Ιούνιο του 1940 υποχρέωσε σε ταπεινωτική ήττα και συνθηκολόγηση τη Γαλλία.

Στις 7 Απριλίου 1939 η Ιταλία εισέβαλε στην Αλβανία κάτι που προκάλεσε την ανησυχία της Τουρκίας. Ο νέος Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Φραντς φον Πάπεν, παλιός γνώριμος του Ινονού από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο προσπάθησε να τον καθησυχάσει. Ο Ινονού αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για την εισβολή του Μουσολίνι στην Αλβανία εκδήλωσε μεγάλο ενθουσιασμό για τον Χίτλερ (Πάπεν προς γερμανικό ΥΠΕΞ 29 Απριλίου 1939 Α. Α. 4364/824). Ο Βρετανός πρέσβης Λόρεν σε μία αναφορά του για μία από τις τελευταίες του συναντήσεις με τον Ινονού τον χαρακτηρίζει ψυχρό υπολογιστή.


Είναι αποφασισμένος, να επιβιώσει η χώρα του και μάλιστα να ωφεληθεί από την φασιστική-ναζιστική εισβολή στην Ευρώπη. Μάλιστα, πληροφορήθηκε από αξιόπιστες πηγές, ότι τις τελευταίες εβδομάδες του ισπανικού εμφυλίου, η Τουρκία πούλησε στον δικτάτορα Φράνκο τουρκικά αεροπλάνα! Όταν ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τον Σαράτσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ περιορίστηκε να χαμογελάσει αινιγματικά. Η Τουρκία δεν δεχόταν να δώσει εγγυήσεις για την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα μας γινόταν στόχος των Ιταλών, παρά τις πιέσεις του Λονδίνου και του Παρισιού.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο Μουσολίνι που διακήρυττε τις απαιτήσεις του για τη Μεσόγειο αποκαλώντας τhν «Mare Nostrum» («Δική μας θάλασσα»), δίνει εντολή για επίθεση στη, χώρα μας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Έτσι, η Γερμανία, τον Απρίλιο του 1941 επιτίθεται στη χώρα μας, αφού προηγουμένως έχει καταλάβει τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία.

Στις 3 Απριλίου 1941, στο Ιράκ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα ο φιλοναζιστής Ρασίντ Άλι, που έκανε συνεχείς εκκλήσεις στη Γερμανία για βοήθεια. Στη Συρία, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της γαλλικής φιλογερμανικής κυβέρνησης του Βισί, επισημάνθηκαν παρόμοιες γερμανικές προσπάθειες, που ανάγκασαν τελικά τους Συμμάχους να στείλουν εκεί μια μεικτή αγγλογαλλική δύναμη που κατέλαβε τη χώρα.

Στις 22 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ και προχώρησαν ταχύτaτα στο σοβιετικό έδαφος, ενώ στο Ιράν του γερμανόφιλου Ρεζά Σαχ Παχλαβί (πατέρα του γνωστού μας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, που ανατράπηκε από την επανάσταση του 1979 με ηγέτη τον Αγιατολάχ Χομεϊνί), εισέβαλαν οι Σοβιετικοί απ’ τον βορρά και οι Βρετανοί απ’ τον νότο, καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα της χώρας.

Οι ανησυχίες της Τουρκίας εντείνονται…

Τα γεγονότα αυτά, θορύβησαν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, που διακήρυττε σε κάθε τόνο την απόφασή της να ακολουθήσει πολιτική αυστηρής ουδετερότητας και προσπαθούσε να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τους αντιπάλους, ότι η θέση της αυτή θα γίνει σεβαστή. Πράγματι, η Μ. Βρετανία και η ΕΣΣΔ έδωσαν το φθινόπωρο του 1941 τις σχετικές διαβεβαιώσεις στην τουρκική ηγεσία, η οποία ωστόσο παρέμενε επιφυλακτική.

Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκέμβριο του 1941, οι Η.Π.Α. «μπήκαν» στον πόλεμο. Τον Δεκέμβριο του 1941, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Άντονι Ίντεν επισκέφθηκε τη Μόσχα. Οι Τούρκοι, σκεπτόμενοι και το προηγούμενο της Βρετανοσοβιετικής εισβολής στο Ιράν, πανικοβλήθηκαν. Στις 8/1/1942, σε λόγο του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ίντεν καθησύχασε τις τουρκικές ανησυχίες, λέγοντας ότι «η καθ’ όλα φιλική» Τουρκία δεν είχε να φοβηθεί τίποτα από μια συμμαχική νίκη, ότι δεν κινδύνευε η εδαφική της ακεραιότητα και ότι οι διαβεβαιώσεις του φθινοπώρου, θα τηρούνταν στο ακέραιο. Και πάλι όμως οι φόβοι της τουρκικής ηγεσίας δεν διαλύθηκαν εντελώς. Ο φον Πάπεν, πίστευε ότι η προσπάθεια της Μ. Βρετανίας να εγκαθιδρύσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη με τη βοήθεια των Σοβιετικών, ενόχλησε σφοδρά τους Τούρκους, που δεν ήθελαν την καταστροφή της Μ. Βρετανίας από τη Γερμανία, αλλά ούτε και μια στενή σχέση Βρετανίας και ΕΣΣΔ. Ο Μενεμετζίογλου, στις 8/4/1941, είχε πει στον φον Πάπεν: «Δεν μας εξυπηρετεί μια ολοκληρωτική βρετανική νίκη, ούτε μια ολοκληρωτική νίκη της Γερμανίας διότι για μας, η ύπαρξη μιας σταθεροποιημένης Κεντρικής Ευρώπης παραμένει μια βασική προϋπόθεση». Πάντως, η πιο πετυχημένη διατύπωση των τουρκικών επιθυμιών, περιγράφεται από τα λόγια του Ιταλού πρέσβη στην Άγκυρα Ντε Πέπο: «Η ιδεώδης λύση για τους Τούρκους, είναι ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης να πέσει πάνω στο πτώμα του τελευταίου Ρώσου».

1942: Έτος ορόσημο για τον πόλεμο

Το 1942, ήταν μια κομβική χρονιά για τη συνέχεια του πολέμου. Παρά τις γερμανικές επιτυχίες, φαίνεται ότι η ορμή των δυνάμεων του Άξονα έχει αρχίσει να ανακόπτεται. Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να μπει στον πόλεμο. Οι πιέσεις, αυτές οδήγησαν την τουρκική ηγεσία σε μια σειρά από αντικρουόμενες μεταξύ τους δηλώσεις.

Τον Φεβρουάριο του 1942, η Τουρκία ξεκίνησε συζητήσεις με τη Γερμανία για την απόκτηση όπλων, χωρίς να αποκρύψει την κίνηση αυτή από τους Βρετανούς. Λίγο αργότερα, άρχισε να τροφοδοτεί τους ναζί με μέταλλα, κυρίως χρώμιο, για την κατασκευή όπλων. Στις 17 Μαρτίου 1942, ο Ινονού τόνισε: «Έχουμε λάβει όλες τις προφυλάξεις. Η πολιτική μας για το μέλλον είναι ανοικτή και σαφής. Θα αγωνισθούμε να μείνουμε έξω από τον πόλεμο. Θα κάνουμε τη δουλειά μας και αν αποδειχθεί αδύνατον να αποφευχθεί ο πόλεμος, θα κάνουμε το καθήκον μας κατά έντιμο τρόπο».

Πάντως, παρασκηνιακά, οι Τούρκοι φαίνεται ότι ακολουθούσαν φιλογερμανική πολιτική. Αυτό προκύπτει τόσο από την παροχή πληροφοριών στους ναζί, όσο και από τις «καλυμμένες» δραστηριότητες σε βάρος των Σοβιετικών. Η είσοδος των Η.Π.Α. στον πόλεμο και η βοήθεια που παρείχαν, μαζί με τη Μ. Βρετανία στην ΕΣΣΔ, δημιούργησε νέους φόβους στους Τούρκους από ενδεχόμενη κυριαρχία της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη. Πάντως κάθε νέα εξέλιξη στα πολεμικά μέτωπα, προκαλούσε αυτόματα ανησυχίες στην Τουρκία.
Ακόμα και η απώλεια της Βιρμανίας (σήμ. Μιανμάρ) και της Σιγκαπούρης από τη Μ. Βρετανία, φόβισε τους Τούρκους, που πίστευαν ότι μία εξασθενημένη Βρετανία θα ήταν, πιθανότατα, υποχρεωμένη να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με τους Γερμανούς, σε βάρος της Τουρκίας. Τον Μάρτιο του 1942, η Τουρκία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για να υπογραφεί συνθήκη για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, στις 30 Απριλίου, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από τους Βρετανούς.
Οι επιτυχίες των Γερμανών στη Β. Αφρική (προώθηση του Ρόμελ στην Γκαζάλα και κατάληψη του Τομπρούκ) και στο ρωσικό μέτωπο (απώθηση των Ρώσων ανατολικά του Χάρκοβο και κατάληψη της Σεβαστούπολης), τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1942, ήταν επαρκείς λόγοι για τη συνέχιση της τουρκικής αντίστασης στις συμμαχικές πιέσεις. Το καλοκαίρι του 1942, η Τουρκία σύναψε δάνειο 100 εκατομμυρίων μάρκων για την αγορά όπλων από τη Γερμανία. Στις 8 Ιουλίου 1942, πέθανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Refik Saydam και τη θέση του κατέλαβε ο Σαράτσογλου, με Υπουργό Εξωτερικών του Νουμάν Μενεμετζίογλου.

Την εποχή αυτή, η Τουρκία διατύπωσε και το περίφημο δόγμα της ενεργού ουδετερότητας, που ήταν δημιούργημα του Μενεμετζίογλου. Σύμφωνα με το δόγμα αυτό, η τουρκική πολιτική δεν θα έμενε πλέον στη διακήρυξη της θέλησής της να παραμείνει ουδέτερη και στην αναμονή των οποιονδήποτε εξελίξεων. Θα προσπαθούσε επίσης να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις προς όφελός της και να αποκτήσει σύγχρονο οπλισμό.

Την πολιτική αυτή, σχολίασε ως εξής ο αξιωματούχος του Foreign Office G.L. Clutton: «Ένας ενεργός ουδέτερος έχει ένα πόδι σε καθεμία από τις δύο πλευρές. Είναι επιτρεπτό γι’ αυτόν να έχει μια συμμαχία με τον ένα εκ των εμπολέμων, εφόσον έχει ένα σύμφωνα φιλίας με τον άλλον. Αυτή η πολιτική επιτρέπει στη χώρα να διατηρήσει την ουδετερότητά της, αλλά συγχρόνως της δίνει τη δυνατότητα να την εξαργυρώσει με την πλευρά οποιονδήποτε των εμπολέμων νικήσει στον πόλεμο. Η πολιτική αυτή επιτρέπει επίσης στην ουδέτερη χώρα να διατηρεί το δικαίωμα ασκήσεως προτιμήσεως υπέρ του ενός ή τον άλλου των εμπολέμων. Υπάρχει κάποιο στοιχείο από τον Γκάντι στην πολιτική αυτή, που βεβαιότατα είναι ανήθικη, αλλά είναι γνήσια τουρκική και η πανουργία και η εξυπνάδα της δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή. (Φάκελος Foreign Office, FO 371/R5215/810/44)

Από το καλοκαίρι του 1942, η Τουρκία εξισορρόπησε κατά κάποιον τρόπο τις ιδιαίτερες σχέσεις της με τη Γερμανία, μέσω της αυξημένης ανοχής που έδειχνε στις δραστηριότητες των Βρετανών στο έδαφός της. Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα σερ Χιου Νάτσμπουλ-Χιούγκεσεν, βλέποντας την Τουρκία να κινείται συνεχώς μεταξύ των δύο αντιπάλων, επισημαίνει με τηλεγράφημά του στο Foreign Office (29/8/1942): «Εκτός αν βελτιωθεί η στρατιωτική κατάσταση, είναι δυνατόν να βρεθούμε σύντομα ενώπιον μίας αδέξιας κρίσεως στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και Τουρκίας και ημών».

Λίγο αργότερα, ο πρέσβης ενημερώνει τους ανωτέρους του, ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να συγκινηθούν από τις επικλήσεις οποιασδήποτε πλευράς στο συναίσθημα ή τις άνευ περιεχομένου πιέσεις, παρά μόνο από την απλή δύναμη και το συμφέρον (φάκελος FO371/R6369/381/44).

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας

Σύντομα οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία ζητούσε εδαφικά ανταλλάγματα για τις «υπηρεσίες» της. Επίσημα βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Τόσο όμως μέσα από τα βρετανικά και γερμανικά αρχεία όσο και από ανεπίσημες μεν, συγκεκριμένες δε, βολιδοσκοπήσεις των Τούρκων, καθίσταται σαφές ότι η γειτονική μας χώρα επιδίωκε να έχει οφέλη, σε βάρος άλλων χωρών.

Σε έκθεση της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το Foreign Office, αναφέρεται ως αναμφίβολο γεγονός ότι οι Γερμανοί προσέφεραν γειτονικά εδάφη στην Άγκυρα και συγκεκριμένα το Χαλέπι της Συρίας και ορισμένα από τα ελληνικά νησιά (FO 371/R2363/486/44). O G.L. Clutton, σχολίαζε στις 22/6/1942 «Πιθανότατα, οι Τούρκοι έχουν εδαφικές φιλοδοξίες για τα νησιά του Αιγαίου αλλά, εκτός εάν παίξουν κάποιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο, είναι απίθανο να τις δουν να πραγματοποιούνται» (FO 371R/4087/24/44).

Ο φον Πάπεν, είχε εισηγηθεί στον Γερμανό ΥΠΕΞ Ρίμπεντροπ, ήδη από το 1941, να ικανοποιήσουν τις τουρκικές αξιώσεις στη Β. Συρία, ενώ και οι απόψεις του Ρίμπεντροπ για απόδοση στην Τουρκία ελληνικών νησιών του Αιγαίου και τμήματος της Βουλγαρίας, είναι καταγεγραμμένες στα γερμανικά αρχεία.
Σε μνημόνιο που συνέταξε ο Clutton στις 9/9/1942, παραθέτει τις τουρκικές βλέψεις στην Υπερκαυκασία, στα τουρκοϊρανικά σύνορα, στη Μοσούλη, στη Βουλγαρία και στα Δωδεκάνησα, όπου οι Τούρκοι περίμεναν να πάρουν τα περισσότερα από αυτά.

Ειδικά για το Καστελλόριζο, ο φον Πάπεν έγραφε στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ερνστ φον Βαϊτζέκερ (1882-1961), ότι βρίσκεται σε απόσταση 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές. Επέμενε ότι δεν ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια της Ιταλίας και ότι η συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού από τους Ιταλούς, «αποτελούσε ύβρη και πρόκληση στην τουρκική κυριαρχία»(!). Η Ιταλία, ισχυριζόταν από την πλευρά της ότι το Καστελλόριζο βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση, γιατί από εκεί θα μπορούσε να βομβαρδιστεί η διώρυγα του Σουέζ ή να αποκλειστούν τα Στενά, ο φον Πάπεν όμως πρόβαλε το επιχείρημα ότι η πόλεμος δεν θα κερδιζόταν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στη βρετανική οδική επικοινωνία προς την Ινδία, μέσω Υπεριορδανίας (έτσι ονομαζόταν τότε η Ιορδανία) και Ιράκ.

Ο Θάνος Βερέμης, γράφει στην εισαγωγή του «Επιτήδειου Ουδέτερου» τα εξής ,στηριζόμενος βέβαια σε όσα αποκαλύπτει ο F. Weber στο βιβλίο του:
«Αν η Τουρκία δεν ήταν, παρά τις υποχρεώσεις της, διατεθειμένη να πολεμήσει «για τα γαλάζια μάτια της Πολωνίας», όπως το έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σαράτσογλου, τίποτα δεν την υποχρέωνε να ζητάει από τους Γερμανούς και τους Άγγλους τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, εντολή στην Αλβανία, εδαφικές ρυθμίσεις σε βάρος της Βουλγαρίας, έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κ.ά. Ο Σαράτσογλου ζητούσε ακόμα από τους Γερμανούς να του αναθέσουν τη φύλαξη της Χίου, Σάμου και Λέσβου, εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και της Σοβιετικής Ένωσης και εντολή στη Συρία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Απαιτήσεις δηλαδή που ισοδυναμούσαν με αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του πολέμου

Οι ήττες των Γερμανών στη Β. Αφρική και την ΕΣΣΔ το φθινόπωρο του 1942, άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα προς την πλευρά των Συμμάχων.
Η Τουρκία δεν μπορούσε πλέον να ισχυριστεί ότι εμποδίζει την κάθοδο των Γερμανών στη Μ. Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα η ισχυρή πλέον ΕΣΣΔ, τη φοβίζει περισσότερο από ποτέ. Οι Βρετανοί, προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία για μία ακόμη φορά να μπει στον πόλεμο.



Μάλιστα ο Τσόρτσιλ, που είχε συναντηθεί μυστικά με τον Ρούζβελτ στην Καζαμπλάνκα (14/1/1943), επισκέφθηκε τα Άδανα (30 και 31 Ιανουαρίου 1943), για συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία. Η «Επιχείρηση Τόλμη» (Operation Hardihood), που συμφωνήθηκε τότε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, λόγω της τουρκικής κωλυσιεργίας. Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα, «είχε παραιτηθεί πλέον τελείως με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι απλώς δεν ακούν ό, τι δεν θέλουν ν’ ακούσουν. (FO 371/R5366/55/44). Το δεύτερο μέτωπο που ήθελε ν’ ανοίξει ο Τσόρτσιλ στην Ευρώπη, έμεινε κλειστό. Στις 3/9/1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε. Ο Τσόρτσιλ σκέφτηκε όταν ήταν ιδανική ευκαιρία να καταλάβει τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή από το 1911. Παρά το γεγονός ότι αρχικά τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στους Συμμάχους, οι Γερμανοί τα κατέλαβαν (22/11/1943). Η Τουρκία τότε, πρόσφερε σημαντική βοήθεια στους Έλληνες (του Ιερού Λόχου) και τους Βρετανούς καταδρομείς. Με αλιευτικά και άλλα σκάφη της, μεταφέρθηκαν στις τουρκικές ακτές.

Ωστόσο, οι πιέσεις προς την Τουρκία (όπως για την παραχώρηση αεροδρομίων στους Συμμάχους), συνεχίζονταν.
Ο Ίντεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Μενεμετζίογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους (5-7/11/1943). Μετά το τέλος των συνομιλιών τηλεγράφησε στον Τσόρτσιλ:
«Τα επιχειρήματα μου ήταν ελάχιστα αποτελεσματικά δεδομένου ότι τόσο ο (Τούρκος) Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο γ.γ. (τον ΥΠΕΞ) Ατσικαλίν, εφαίνοντο να είναι ιδιαίτερα κουφοί.Όταν αναγκάσθηκα τελικώς να στραφώ προς έναν νεότερο (Τούρκο) αξιωματούχο παρουσίασε και αυτός την ίδια δυσκολία να ακούσει ό, τι του έλεγα. Κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο κουφός όσο ένας Τούρκος που δεν θέλει να πεισθεί». Παρά τις έμμεσες απειλές του Ίντεν, οι Τούρκοι, έμειναν στις καλές προθέσεις και δεν «μπήκαν» στον πόλεμο. Στη διάσκεψη της Τεχεράνης, μεταξύ Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν (28/11-1/12/1943), ο Βρετανός ηγέτης έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στον πόλεμο. Ο Ρούσβελτ αντιδρούσε, θέτοντας ως βασικό στόχο την απόβαση στην Νορμανδία. Ο Τσόρτσιλ συναντήθηκε με τον Ινονού στο Κάιρο, στις 4/12/1943, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Στα απομνημονεύματά του, γράφει:
«Όταν ζητούσαμε από τους Τούρκους να δώσουν μια ευρύτερη ερμηνεία στην ουδετερότητά τους, παραχωρώντας τις αεροπορικές τους βάσεις απαντούσαν:
«Α, όχι! Δεν δεχόμαστε να παίξουμε παθητικό ρόλο».
Όταν πάλι τους ζητούσαμε να μπουν αποφασιστικά στον πόλεμο, αναφωνούσαν: «Α, όχι! Δεν είμαστε αρκετά εξοπλισμένοι». Οι Τσόρτσιλ, έδωσε στους Τούρκους ως καταληκτική ημερομηνία για την είσοδό τους στον πόλεμο, την 15η Φεβρουαρίου 1944.

Ο Μενεμετζίογλου, ενημέρωσε λεπτομερώς τον Γερμανό πρέσβη φον Πάπεν (!) για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Καΐρου. Ο Γερμανός του είπε ότι η άφιξη έστω και ενός συμμαχικού αεροπλάνου σε τουρκικό αεροδρόμιο, θα σήμαινε άμεση κήρυξη του πολέμου στην Τουρκία από τη Γερμανία.
Η Τουρκία, συνέχισε να κωλυσιεργεί και στις 12/12/1943, ζήτησε από την Μ. Βρετανία 126 αεροσκάφη Σπιτφάιρ, 500 άρματα μάχης Σέρμαν και 68.000 τόνους καυσίμων! Η Τουρκία ήταν μία εξοργιστική υπόθεση, έγραψε το F.O. στον πρέσβη του στην Άγκυρα…
Να θυμίσουμε, ότι η επίσης ουδέτερη Πορτογαλία, πρόσφερε χωρίς ανταλλάγματα στους Συμμάχους, τα στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια των Αζορών, στις 12 Οκτωβρίου 1943…

Στο τέλος Φεβρουαρίου 1944, οι βρετανοτουρκικές συζητήσεις, σε επίπεδο επιτελών, διακόπηκαν απότομα.
Στις 25/3/1944, ο Τσόρτσιλ σε ομιλία του στη Βουλή, επέκρινε έντονα την Τουρκία και ανακοίνωσε τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς αυτή.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, ο ντε Γκολ σχημάτισε κυβέρνηση ενώ οι χώρες που κατείχαν οι δυνάμεις του Άξονα, ελευθερώνονταν η μία μετά την άλλη. Στις 4 Φεβρουαρίου 1945, έγινε η ιστορική διάσκεψη της Γιάλτας. Η Τουρκία, που είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τους ναζί στις 2/8/1944, στις 23 Φεβρουαρίου 1945 (!) κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. Την ίδια μέρα, κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και η Ουρουγουάη… Βέβαια, στη ζωή ποτέ δεν είναι αργά. Θα μπορούσε η Τουρκία να κηρύξει τον πόλεμο στην Γερμανία και μετά την αυτοκτονία Χίτλερ (30/4/1945) και την ύψωση από τους Σοβιετικούς της σημαίας τους στο Ράιχσταγκ…

Πηγές: Frank G. Weber, «Ο Επιτήδειος Ουδέτερος», Εκδόσεις Θετίλη, 6η Έκδοση,
Μάνος Δ. Ηλιάδης, «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», Εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, 1996.

24HOURS

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ...

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ... :