START

Friday 1 November 2019

Δυο B-52 της USAF από το ανατολική Αιγαίο μέχρι την Κύπρο… πτήση αποτροπής

 

 Το φόβητρο της Πολεμικής Αεροπορίας τους, το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52, στέλνουν να πετάξει πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας έτσι σε μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αναφέρει σε πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο «ιπτάμενα φρούρια», όπως είναι το όνομα που έχουν προσδώσει στα αεροσκάφη αυτού του τύπου οι Aμερικανοί εξαιτίας του μεγέθους τους αλλά και της τρομακτικής δύναμης πυρός που διαθέτουν, τα οποία θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση Fairford της Βρετανίας, εν συνεχεία θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών από τα δυτικά, θα κινηθούν στα όρια στο Ανατολικό Αιγαίο και, τέλος, θα κατευθυνθούν προς το FIR Λευκωσίας, όπου και θα πραγματοποιήσουν πτήση επιτήρησης εντός του εναέριου χώρου που καλύπτει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους εντός του ελληνικού εναέριου χώρου τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας μια σειρά από σενάρια ασκήσεων που θα αφορούν είτε σε προσβολή στόχων είτε σε προστασία κατά τη διάρκεια εναέριας επιχείρησης.
Η πτήση των δύο «ιπτάμενων φρουρίων» όχι μόνο εντός, αλλά και στα όρια του FIR Αθηνών και Λευκωσίας έχει αξιολογηθεί ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι η σχετική εξέλιξη προέκυψε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον.
Μάλιστα το σχετικό αίτημα απεστάλη μόλις πριν από λίγες ημέρες προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τους Αμερικανούς όχι μόνο να ενημερώνουν μέσω αυτού για την πρόθεσή τους να πετάξουν πάνω από το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά επιπροσθέτως να ζητούν και τη συνοδεία ελληνικών μαχητικών κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο δεν είναι άσχετη με τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, στο πλαίσιο και του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου.
 
#ΕΛΛΑΔΑ #ΗΠΑ #ΑΜΥΝΤΙΚΗ #ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ #ελληνοαμερικανικές #σχέσεις #USAF #B-52 #STRATOFORTRESS #Τουρκια #Αιγαιο #Κυπρος #Ανατολικη #Μεσογειος 
πηγη protothema.gr

No comments:

Post a Comment

24HOURS

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ...

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ... :