START

Thursday 19 March 2020

ΕΙΔΗΣΗ Ετοιμάζονται για κήρυξη έκτακτης ανάγκης - Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)




Σαν ένα σώμα εμφανίστηκε σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών το οποίο είχε να διαχειριστεί μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναπόδραστα στο τραπέζι κατατέθηκαν οι σκέψεις του Προεδρικού για τα όποια επόμενα μέτρα αφού σε αυτή τη μεγάλη μάχη, έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος και η προετοιμασία.
Όπως γνωρίζει λοιπόν το Σίγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διυπουργική επιτροπή θέλουν να έχουν έτοιμο στη φαρέτρα τους το όπλο της κήρυξης της χώρας σε έκτακτη ανάγκη.
Δηλαδή με απόφαση ενισχυμένης πλειοψηφίας της Βουλής να αυξηθούν οι εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας με παράλληλη αναστολή κάποιων άρθρων του συντάγματος.
Μάλιστα τόσο προχωρημένες είναι οι σκέψεις που έχει ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και οι δύο πλευρές είναι σε διαβουλεύσεις. Ένα ενδεχόμενο που ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ, δεν έχει να κάνει με πλήρη απαγόρευση μετακινήσεων, παρά του ότι και αυτό το μέτρο είναι στο συρτάρι ως έσχατη λύση, αλλά έχει να κάνει με την ανάγκη και τη δυνατότητα πραγματικής επιβολής των διαταγμάτων που εκδίδονται.
Και για τα οποία δυστυχώς υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή – και το παραδέχθηκαν όλοι - και το γνωρίζουν όλοι – ένα μεγάλο ποσοστό ανυπακοής.Ανυπακοής που ίσως στοιχίσει πάρα πολύ στην προσπάθεια να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Είναι βεβαίως επάναγκες και πάνω από όλα σωστό να ξεκαθαριστεί απόλυτα τι είναι αυτό που συζητείται σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Καταρχάς να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ομόφωνοι και εποικοδομητικοί. Και κυρίως αναγνωρίζουν τόσο την κρισιμότητα των στιγμών, όσο και την ανάγκη η εκτελεστική εξουσία να μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα υπό τις περιστάσεις μέτρα.
Γι’ αυτό και δεσμεύτηκαν να συζητήσουν, ίσως και αύριο, με τον υπουργό δικαιοσύνης για τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας απόφασης και κυρίως ποια άρθρα του συντάγματος δεν θα εφαρμόζονται.
Και αυτά ξαναλέμε φορτικά δεν έχουν να κάνουν με την μετακίνηση ή την ελευθερία π.χ.του λόγου, αλλά με την ανάγκη να μπορούν τα διατάγματα να επιβάλλονται, είτε αφορούν τις ουσιώδεις υπηρεσίες, είτε την απομόνωση, είτε τις καραντίνες.
Και προς Θεού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει εμπλοκή του στρατού, όπως κάποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν. Ούτε βεβαίως θα κλείσουν υπεραγορές ή σημεία πώλησης τροφίμων, όπως κάποιοι έσπευσαν χθες να ερμηνεύσουν όταν αποκαλύψαμε τις σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων.
Αντίθετα και σε ότι αφορά στις υπεραγορές μαθαίνουμε ότι ίσως έχουμε νέο διάταγμα διευκόλυνσης των πολιτών, που θα προνοεί ότι τις συγκεκριμένες ώρες πχ.
τις πρωινές θα εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι κλπ.
  
Αναφορικά τώρα με αυτό που προβληματίζει την Κυβέρνηση και θέλει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη και για τα χειρότερα σενάρια. Το παράδειγμα της Ιταλίας προκαλεί κρύο ιδρώτα.
Δεύτερον, με το συγκεκριμένο νόμο περί Έκτακτης Ανάγκης της παρέχεται η δυνατότητα να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται στην έκταση που χρειάζεται.
Τρίτον διαπιστώνεται η αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων σήμερα. Μάλιστα σε αυτό το σημείο λέχθηκε και ένα περιστατικό με απομονωθέντες σε ξενοδοχείο που καθόλου δεν τιμά.
Τέταρτον δεν προκαλεί ευφορία ο βαθμός ανταπόκρισης δημοσίων λειτουργών σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις. Και αφορά όχι μόνο επαγγελματίες υγείας – για του οποίους υπάρχει πλέον διάταγμα επιστράτευσης.Αν κάποιος δει το χθεσινό διάταγμα θα καταλάβει τι συμβαίνει.
Πέμπτο. Η στάση και η δράση της μειοψηφίας – αν δει κάποιος πάρκα και άλλους χώρους μαζώξεων – δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί στη μεγάλη προσπάθεια.
Συμφωνήθηκε πάντως ότι θα εξαντληθούν όλα τα εργαλεία και όπλα. Θα δοθεί χρόνος για να κατανοήσουν πολίτες και λειτουργοί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Διόλου τυχαία σήμερα στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα όλων των πολιτών ένα μήνυμα από την Προεδρία της Δημοκρατίας. "Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η απομόνωση καθυστερεί τη διασπορά του ιού. Μόνο απόλυτα αναγκαίες μετακινήσεις. Προστατέψτε τις ευάλωτες ομάδες"
Εδώ σημειώνω ότι θα ήταν καλά το ίδιο μήνυμα να ήταν και στην Αγγλική για χιλιάδες ξενόγλωσσους που διαμένουν στην Κύπρο και οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών.
Συμπερασματικά να αναφερθούν οι εκτιμήσεις που μοιράστηκαν στη συνεδρίαση και που θέλουν την κορύφωση των κρουσμάτων στην Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου και διατήρηση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαίου.


πηγη sigmalive



No comments:

Post a Comment

24HOURS

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ...

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ... :