START

Thursday 12 December 2019

Η Κύπρος επεξεργάζεται την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ (VIDEO)

 

Με ψήφους 376 έναντι 48 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα για το 2020.
Στις πρόνοιες του νόμου συμπεριλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία διά νόμου από το 1987, καθώς και η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία και στη Γερουσία σήμερα (Πέμπτη) και στη συνέχεια να πάει για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου Τραμπ.
Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι», ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, αναφέρει πως η Λευκωσία αναμένει την εξέλιξη για την άρση του εμπάργκο.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελίδης η Λευκωσίας έχει ήδη ξεκινήσει προ πολλού στα πλαίσια της αμυντικής διπλωματίας ένα διάλογο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατιωτική συνεργασία.
«Αυτό είναι πάντοτε και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν καθοριστεί οι επόμενες ενέργειες μας στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, αν προχωρήσει περεταίρω αυτή η στρατιωτική συνεργασία θα στοχεύει σε «κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, ανταλλαγή προσωπικού, που εξυπακούει πολλά θετικά και για την υπηρεσιακή ικανότητα των στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Και βέβαια δεν μπορεί να μείνουν εκτός τα ζητήματα του εξοπλισμού».
Ερωτηθείς αν θα αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ, ο κ. Αγγελίδης απάντησε πως «αν αρθεί αυτό το εμπάργκο, ουσιαστικά φεύγει ένα εμπόδιο για να έχουμε ολοκληρωμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η αγορά είναι σε μεταγενέστερο στάδιο».
«Συμβολικά πλέον φαίνεται ότι αναβαθμίζεται η σχέση με τις ΗΠΑ και από την άλλη εμείς συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας όσον αφορά εξοπλιστικά και θα έχουμε στη διάθεση ακόμη μια επιλογή η οποία είναι και σοβαρή, με την αμυντική βιομηχανία που διαθέτει η Αμερική»,  πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.


πηγη ant1.com.cy

No comments:

Post a Comment

24HOURS

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ...

Paparazzi: ΔΥΟ SHOCK ΒΙΝΤΕΟ ΟΤΑΝ Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΕΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΟ ... :